Spanguolių, apelsinų ir citrinų sultys yra naudingos jūsų organizmui. Bet ar mėgaudamiesi jomis, nepakenksite dantims?
Dažnai galime išgirsti dietologų rekomendacijas, kad rytą verta pradėti stikline šviežiai spaustų vaisių ar uogų sulčių, kadangi toks gėrimas ne tik suteiks žvalumo, bet ir padės aprūpinti organizmą reikalingais vitaminais bei mikroelementais.
Ypač vertinamos spanguolių, apelsinų, citrinų sultys – specialistų teigimu, jos ne tik aprūpina mus įvairiais vitaminais ar suteikia energijos, bet ir jaunina, stiprina imunitetą, mažina onkologinių susirgimų tikimybę bei cholesterolio kiekį, gerina nuotaiką, skatina kolageno gamybą ir netgi gali sumažinti apakimo riziką.
Visgi nereikėtų pamiršti, kad dažniausiai pabrėžiamos tik teigiamos sulčių savybės, tuo tarpu neakcentuojama, kokią įtaką jos daro konkrečiai mūsų kūno daliai. Dantys – ne išimtis: nors išvardijome ne vieną priežastį, kodėl verta vartoti spanguolių, apelsinų ar citrinų sultis, pasidomėkime, kokį poveikį – teigiamą ar neigiamą, jos daro mūsų dantims.
Kenkia dantims ar padeda? Pagrindinės sultys:
Spanguolių sultys
Įvairūs tyrimai patvirtina faktą, kad, jei norime džiaugtis sveikais ir gražiais dantimis, tokiu atveju į savo racioną turėtume įtraukti nedidelius kiekius šių sulčių. Viskas todėl, kad šiose uogose esančios veikliosios medžiagos sustiprina dantų emalį, tad jis tampa atsparus Streptococcus mutans bakterijoms.
Jos telkiasi ant dantų, tačiau veikiamos spanguolėse esančių veikliųjų komponentų, nebegali išskirti fermento, skatinančių apnašų susidarymą. Na, o dėl šios priežasties sumažėja ėduonies, kuris, kaip žinia, yra labiausiai paplitusi dantų liga pasaulyje, atsiradimo tikimybė.
Negydoma ji gali baigtis dantų praradimu ir tokiais atvejais tik dantų implantavimas gali grąžinti pirminį estetinį vaizdą. Taigi, kaip matyti, spanguolėse slypi neįtikėtina galia, kuri gali padėti išlaikyti sveiką bei gražią šypseną.
Belieka tik pridurti, kad mokslininkai netgi ieško būdų, kaip atskirti šias veikliąsias spanguolių medžiagas ir praturtinti jomis dantų pastas.
Tačiau tai – ne vienintelė priežastis, dėl kurios, spanguolių sultys gali būti naudingos mūsų šypsenai. Kaip žinia, ėduonies atsiradimui įtakos turi ir tokių mikroelementų, kaip kalcis bei fosforas, trūkumas.
Gera žinia ta, kad spanguolių sultyse galime rasti abiejų šių dantims reikalingų komponentų. Jei išverstume šios uogos pavadinimą iš lotynų kalbos, jis reikštų rūgštų rutuliuką. Ir visai ne be reikalo – spanguolėse gausu ir vitamino C, kuris padeda išsaugoti sveikas dantenas.
Tad, jei baiminatės, kad ypač sodriu skoniu pasižyminčios spanguolių sultys gali pakenkti jūsų dantims, akivaizdu, kad nuogąstavimai nepagrįsti – nedideli kiekiai šių uogų sulčių gali būti labai naudingi, siekiant išlaikyti puikią dantų būklę.
Tačiau taip pat verta pažymėti, kad spanguolių sultys gali sustiprinti kraują skystinančių vaistų poveikį. Taigi, jei vartojate šiuos vaistus, dėl sulčių įtraukimo į savo racioną, vertėtų pasitarti su gydytoju.
Apelsinų sultys
Ryškiai oranžinės spalvos apelsinų sulčių stiklinė gali praskaidrinti net patį niūriausią rudens rytą. Tačiau, ar mėgaudamiesi šiomis sultimis nepakenksime savo šypsenai?
Jose yra dantims reikalingo kalcio, vitamino D bei puikią dantenų būklę padėsiančio palaikyti vitamino C, o taip pat – šio vaisiaus veikliosios medžiagos natūraliai valo burnos ertmę ir kovoja su kai kuriomis bakterijomis
Tačiau taip pat nereiktų pamiršti, kad apelsinas – citrusinis vaisius, tad jame esanti rūgštis ilgainiui gali sukelti negrįžtamus dantų emalio pokyčius. Tuomet gali prasidėti dantų kritimas. Taigi, šios sultys dantims nepakenks tik tuo atveju, jei jas vartosime nedideliais kiekiais.
Citrinų sultys
Nors apie citrinas galima išgirsti daug puikių epitetų ir daugeliui šis vaisius asocijuojasi su pliūpsniu geros nuotaikos bei solidžia porcija energijos bei vitaminų, vis tik, reikia pastebėti, kad jų sultys gali atnešti ne tik naudos, bet ir žalos.
Tai ypač realu, kai kalbame apie dantis. Nors citrinų sultyse yra daug vitamino C, kuris reikalingas sveikai dantenų būklei palaikyti, verta akcentuoti, kad sultys yra ypač rūgščios, tad ilgainiui prasideda negrįžtami emalio pokyčiai – prasideda tirpimas.
Maža to, rūgšties nualintas emalis kur kas labiau reaguoja į įvairius dirgiklius, pavyzdžiui, šaltį arba karštį. Taigi, gali atsirasti dantų jautrumas, o taip pat – pasikeisti jų spalva.
Tad, kaip elgtis – vartoti ar visgi geriau atsisakyti šių sulčių? Jei jas skanausite ypač retai, neigiamo poveikio nepajusite, tačiau tai tikrai neturėtų tapti dažnu jūsų pasirinkimu.
Beje, nesunku pastebėti, kad pastaruoju metu tapo ypač populiaru pradėti dieną stikline vandens, pagardinto šlakeliu citrinų sulčių.
Tačiau dėl išvardintų priežasčių, šis gėrimas neturėtų tapti jūsų ryto rutinos dalimi. Todėl kur kas išmintingesnė ryto pradžia – vanduo be jokių priedų, o citrina jį pagardinti pakaks vos kartą per savaitę.
Taigi, vertinant šių sulčių poveikį mūsų dantims, matyti, kad jis – labai skirtingas. Naudingiausios yra spanguolių sultys, kadangi jos ne tik padeda kovoti su bakterijomis, bet ir aprūpina mūsų dantis ypač reikalingais mikroelementais – kalciu bei fosforu, o dantenas – vitaminu C.
Apelsinų sultys – taip pat naudingos: padeda kovoti su kai kuriomis burnos ertmės bakterijomis ir aprūpina dantis kalciu, vitaminu D, o dantenas – vitaminu C; tačiau jose esanti rūgštis tampa pagrindiniu veiksniu, kodėl būtinas ypač saikingas vartojimas.
Na, o citrinų sultis reikėtų vartoti ypač retai – nors gausu vitamino C, jose esanti rūgštis gali tapti emalio tirpimo bei dantų jautrumo priežastimi.
Visgi, jei norite mėgautis citrusinių vaisių: apelsinų ar citrinų teikiama gaiva ir tuo pat metu ieškote būdo, kaip mažiau pakenkti dantų emaliui, tai ši idėja taip pat yra įgyvendinama – tiesiog mėgaukitės šiomis sultimis per šiaudelį. Rūgšties poveikis emaliui bus mažesnis.
Sultys – visada skanios, tačiau naudingos jos gali būti tik tuomet, jei žinosime, kada, kaip ir kokias vartoti. Tad rinkimės ypač atsakingai ir vartokime saikingai, nes Pasaulio odontologų organizacija primena, kad kai kurių rūšių vaisių sultys turi ypač daug cukraus – stiklinėje jo gali slypėti net 6 šaukšteliai!